N Spoor, wat betekent dit?

//N Spoor, wat betekent dit?

N Spoor zegt alles over de maat oftewel de schaalverhouding van het spoor, treinen en de scenery erom heen. N Spoor betekent eigenlijk “N”egen spoor. Dit betekent dat de spoorbaan 9 MM breed is. Uiteraard is het belangrijk om de modeltrein en de scenery zoals stations, gebouwen, en de figuren in dezelfde verhouding te hebben. De verhouding van een N Spoor is 1 op 160.

N Spoor is na H0 spoor de populairste schaal bij de modelbouw. Let dus bij de koop van modelspoor scenery dat je de juiste schaalverdeling aanschaft. Ons assortiment is zo ingedeeld in de webshop dat die zeer duidelijk naar voren komt. Zo zijn er o.a. speciale N spoor bomen en struiken, N bouwdozen en N spoor figuren.

N Spoor of H0 spoor?

Zoals eerder vermeld is een N spoor na de H0 spoor het meest gebruikte schaalmodel. Maar hoe moet je dan tussen deze 2 kiezen? Kwa assortiment maakt het niet erg veel uit, de grote merken zoals o.a. de Kibri Bouwdozen hebben voor deze schaalverdeling nagenoeg een zelfde assortiment.
Je moet vooral gaan kijken hoeveel ruimte je hebt en hoe groot je de setting wil maken. de N spoor heeft een schaalverdeling van 1 op 160 en de H0 spoor 1:87.
De spoor bij de N Spoor is maar 9mm breed, dit stelt je in staat om dus meerdere sporen naast elkaar te leggen. Wat betreft de scenery, er is dus minder ruimte nodig of je kan meer scenery plaatsen op dezelfde ruimte.

Let er op dat je met N spoor meer moeite kan hebben met het in elkaar zetten van de scenery i.v.m. de kleinere schaal.

Modelspoor treinen N spoor

Wanneer je al bekend bent met de modelbouw dan heb je vast al gehoord van het merk Märklin die een groot en mooi assortiment heeft voor N spoorbaan onder de naam Minitrix. Verder is de naam Fleischmann een bekende in de modelspoorbouw. Maar uiteraard zijn er meer merken te verkrijgen zoals Hobbytrain, Kato, Liliput of Piko. Het merk Piko heeft de NS “hondenkop” trein in N spoor model (zie afbeelding).

Ben je starter? kijk dan eens naar de vele mooie startpakketten die bij elke fabrikant eigenlijk wel te krijgen zijn.

Moet ik N spoor kiezen?

Dit kunnen wij niet voor jouw beslissen want dit is erg persoonlijk. Ook heeft dit te maken met het merk van je keuze of zij dit aanbieden in hun assortiment. De schaal is altijd de basis van het geheel, vanaf deze beslissing koop je de bijbehorende scenery. Neem rustig de tijd om de kijken op de websites van de verschillende fabrikanten of bezoek modelspoor beurzen om het assortiment te bekijken.

N spoor Digitaal of Analoog?

Dit is zeer eenvoudig uit te leggen. Voor een starter is Analoog veelal de beste manier om te beginnen, echter starten alle treinen op hetzelfde spoor op het zelfde moment. Bij digitaal is dit geen probleem en kan per locomotief apart gestart worden op het spoor. Vrijwel iedere nieuwe locomotief is tegenwoordig voorbereid voor digitaal.  Echter is het voor een starter zeer zeker aan te raden met Analoog te starten.  Bij digitaal is het wel handig om na te denken over het aantal treinen, immers de controller moet daarop worden aangepast.

De belangrijkste vragen over N spoor

Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel N spoor scenery wil je plaatsen? Denk daar goed over na voordat je gaat beslissen welke schaalgrootte je gaat gebruiken. Wij hebben een groot assortiment voor N Spoor in onze webshop. Neem rustig aan kijkje en maak je keuze. Toch nog eerst vragen over dit onderwerp? Neem rustig even contact met ons op via info@modelspoorsceneryshop.nl. Wij delen graag onze kennis over onze gezamenlijke Modelspoor hobby!

2018-06-27T16:18:04+00:00

Leave A Comment

De waardering van www.modelspoorsceneryshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 79 reviews.